Stanowisko LA w sprawie ograniczenia wjazdu ciężarówek do miasta

28.05.2015

Stowarzyszenie Logiczna Alternatywa opowiada się za ograniczeniem możliwości wjazdu ciężarówek o wysokim tonażu na teren Krakowa. Podobne rozwiązania wprowadziło już wiele miast w Polsce, w większości na podstawie zarządzeń prezydentów miast. Zakazy są zwykle częściowe i obowiązują tylko w określonych godzinach. Jesteśmy zdania, że Prezydent Miasta Krakowa Jacek Majchrowski powinien wydać podobne zarządzenie i ograniczyć ruch dużych ciężarówek na terenie Krakowa, przynajmniej w godzinach szczytu (np. w godzinach 7:00-10:00 i 15:00-18:00). Warto także zastanowić się nad wprowadzeniem zakazu w szczególnie gorące dni, tak aby ciężkie pojazdy nie tworzyły kolein w asfalcie, nie pogarszając i tak fatalnego stanu krakowskich ulic.

Kraków należy do najbardziej zakorkowanych miast w Polsce. Ograniczenie liczby pojazdów ciężarowych korzystnie wpłynie na upłynnienie ruchu. Jak powszechnie wiadomo, miasto boryka się także z bardzo poważnym zanieczyszczeniem powietrza, a mniej ciężarówek na drogach to także mniej spalin i szkodliwych substancji w krakowskim powietrzu. Dlatego Stowarzyszenie Logiczna Alternatywa apeluje do władz Krakowa o wprowadzenie częściowego zakazu wjazdu samochodów ciężarowych na teren miasta.

Kraków powinien wziąć przykład z innych miast i wprowadzić ograniczenia także ze względu na kwestie bezpieczeństwa.Ostatni wypadek (w ubiegłym tygodniu kierowca ciężarówki staranował 19 samochodów na ulicy Kobierzyńskiej, w wyniku czego rannych zostało 15 osób, w tym dwie ciężko) pokazuje, że samochody ciężarowe mogą stanowić poważne zagrożenie w ruchu drogowym. Dlatego opowiadamy się za wprowadzeniem odpowiednich ograniczeń wjazdu do Krakowa dla samochodów ciężarowych o wysokim tonażu.

Pobierz PDF